TÜRKİYE’DE CERRAHİ BİRİMLERDE İLETİŞİM KONUSUNU ELE ALAN LİSANSÜSTÜ HEMŞİRELİK TEZLERİNİN BİBLİYOMETRİK İNCELENMESİ


Creative Commons License

Aygin D., Danç E., Kaynak Aydoğmuş H.

International Symposıum on Communıcation Informatıon and Society, Gaziantep, Türkiye, 09 Mayıs 2024, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Gaziantep
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZET AMAÇ: Bu çalışmada amaç, cerrahi birimlerde iletişim konusunu ele alan lisansüstü hemşirelik tezlerini bibliyometrik açıdan incelemektir.

GEREÇ VE YÖNTEM: Retrospektif-tanımlayıcı tipte olan bu çalışmada Yüksek Öğretim Kurumu Ulusal Tez Merkezinde 2000 yılından bu yana son 24 yılda yayınlanmış lisansüstü tezler bibliyometrik olarak incelendi. YÖK Ulusal Tez Merkezi Veri Tabanı üzerinden erişime izin verilen lisansüstü tezler örnekleme dahil edildiği için etik kurul iznine ihtiyaç duyulmadı. Tezler araştırmacı tarafından detaylı incelenerek belirlendi. Verilerin analizinde sayısal değerlendirmeler kullanıldı.

BULGULAR: Araştırmada “cerrahi”, “iletişim”, “hemşirelik” anahtar kelimeleriyle Türkçe ve İngilizce olarak tarama yapıldı. Veri tabanında yapılan tarama sonucunda erişime açık ve dahil etme kriterlerini karşılayan 17 lisansüstü tez çalışması araştırma kapsamında incelendi. Tezlerin türü, yılı,

üniversitesi, anabilim dalı, amacı ve yöntemi olmak üzere altı farklı konu başlığı bulunmaktadır. Tezlerin tamamı yüksek lisans düzeyinde olup, sekiz tanesi Cerrahi Hemşireliği Anabilim Dalında ve 2005-2023 tarihleri arasındadır. Üçer tezin 2018 ve 2023 yılında olduğu saptandı. Tezlerin on beşi gözlemsel(tanımlayıcı, tanımlayıcı-kesitsel, tanımlayıcı analitik) biri deneysel (yarı deneysel) biri de metadolojik çalışma türündedir. Örneklem grupları incelendiğinde %78.6’ sının hemşire, % 11.1’inin hasta-hasta yakını ve %10.3’ünün cerrahi ekip üyelerinden oluştuğu görülmektedir. Cerrahi birimlerde hastalara bakım veren hemşirelerin ve diğer ekip üyelerinin iletişim konusunda problem yaşadıkları bildirilmektedir.

SONUÇ VE ÖNERİLER: Bu tezlerde hastalarına bütüncül ve kaliteli bir sağlık bakımı sunabilmesi, hasta ve çalışan memnuniyetinin artırılması için hemşirelere ve diğer ekip üyelerine profesyonel iletişim becerileri konusunda farklı metodlarla eğitimler verilerek, farkındalık oluşturulması, iletişim becerilerinin geliştirilmesi önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler: cerrahi, iletişim, hemşirelik