Gıda neofobisi, alışılmadık ya da yeni gıdaları tecrübe etmeye yönelik gönülsüzlük durumudur. Bu çalışmada, gıda neofobisi kavramı kapsamında geçmişten günümüze yapılan araştırmaların haritası çıkarılıp gelişiminin ne yönde gittiği araştırılmıştır. Bu bağlamda nicel verilerden faydalanarak gıda neofobisine yönelik literatür bibliyometrik analiz yöntemiyle incelenmiştir. Çalışmanın literatürde var olan boşlukların tespiti, doldurulması ve trendlerin belirlenmesi yönünden önem arz ettiği düşünülmektedir. Web of Science veri tabanı, 1985-2023 yılları boyunca gıda neofobisi kapsamında yayınlanmış eserlerin bilgilerinin toplanması için kullanılmıştır. Bu yıllar arasında gıda neofobisi ile alakalı Web of Science veri tabanında 1043 eser vardır. Bu eserler yayın adet ve yılına bakıldığında en çok eserin 2021 (146), 2022 (118) ve 2019 (100) senelerinde olduğu; en çok yayın yapan kişilerin adları ise; Monica Laureati, Hely Tuorila ve Cristina Proserpio olduğu tespit edilmiştir. Yayın türünün ağırlıklı olarak dergi makalesi (918) türünde olduğu; araştırma alanları açısından beslenme diyetetik (347), gıda bilimi teknolojisi (329), davranış bilimleri (224) gibi alanlar kapsamında eserler yapıldığı saptanmıştır. Ülkelere göre yayınların dağılımı ABD (232), İngiltere (142) ve İtalya (132) olarak belirlenmiştir. Eser dili olarak İngilizce (1381) seçildiği ve SCI-EXPANDED (861), SSCI (510) ve ESCI (67) gibi en iyi endekste taranan yayınların çoğunlukta olduğu anlaşılmaktadır. Gıda neofobisi ile alakalı en çok tekrarlanan anahtar sözcükler ise; 351 tekrar ile gıda neofobisi, 98 tekrar ile çocuklar, 91 tekrar ile yeni bir şeyi deneme korkusu, olduğu tespit edilmiştir.
Food neophobia is a reluctance to experience unusual or new foods. In this study, within the scope of the concept of food neophobia, the researches from the past to the present were mapped and the direction of its development was investigated. In this context, the literature on food neophobia was examined by bibliometric analysis method by using quantitative data. It is thought that the study is important in terms of identifying and filling the gaps in the literature and determining the trends. The Web of Science database was used to collect information on works published within the scope of food neophobia between 1985 and 2023. Between these years, there are 1043 works related to food neophobia in the Web of Science database. When we look at the number and year of publication of these works, it is seen that the most works are in 2021 (146), 2022 (118) and 2019 (100); The names of the people who broadcast the most are; Monica Laureati, Hely Tuorila and Cristina Proserpio. The type of publication is predominantly journal article (918); In terms of research areas, it has been determined that works have been carried out within the scope of fields such as nutrition, dietetics (347), food science technology (329), behavioral sciences (224). The distribution of publications by country was determined as USA (232), UK (142) and Italy (132). It is understood that English (1381) was chosen as the language of the work and the publications scanned in the best index such as SCI-EXPANDED (861), SSCI (510) and ESCI (67) were in the majority. The most repeated keywords related to food neophobia are; It was determined that there was food neophobia with 351 repetitions, children with 98 repetitions, and fear of trying something new with 91 repetitions