Atıf İçin Kopyala
Keskin Ş., Mayda N., Keskin M., Özkök A.
GIDA, cilt.45, sa.2, ss.275-289, 2020 (Hakemli Dergi)
-
Yayın Türü:
Makale / Tam Makale
-
Cilt numarası:
45
Sayı:
2
-
Basım Tarihi:
2020
-
Doi Numarası:
10.15237/gida.gd19107
-
Dergi Adı:
GIDA
-
Derginin Tarandığı İndeksler:
TR DİZİN (ULAKBİM)
-
Sayfa Sayıları:
ss.275-289
-
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Adresli:
Evet
Özet
Balın içeriği toplandığı bölgenin florası, iklimsel özellikleri, toplanma zamanı ve şekli gibi birçok etkene göre farklılık gösterebilmektedir. Balın kalitesinin belirlenmesinde başta bitkisel orijini olmak üzere kimyasal ve antioksidan özelliklerinin de ortaya konulması gerekmektedir. Yapılan bu çalışmada Bilecik ilinden toplanan 16 adet bal örneği melissopalinolojik açıdan incelenmiş, balların nem, toplam fenolik madde miktarı, glukoz, fruktoz oranları ve aroma bileşenleri belirlenmiştir Elde edilen bulgular sonucu ballarda 20 familyaya ait 35 farklı bitki taksonuna rastlanmıştır. Toplam polen sayıları açısından değerlendirildiğinde 6 adet balın normal, 10 adet balın ise düşük kalitede oldukları görülmüştür. Balların nem içerikleri %15.8 ile %19.5 arasında değişmektedir. Balların fruktoz/glikoz (F/G) oranlarının ise 096 ile 1.19 aralığında olduğu belirlenmiştir. Ballarda toplam fenolik madde miktarı en düşük 33 mg GAE/ 100 g iken en yüksek 81 mg GAE/ 100 g olarak ölçülmüştür. GC-MS analizleri sonucu balların aldehitler, alifatik asit ve esterleri, alkoller, ketonlar, terpenler ve yağ asitleri gibi bileşik gruplarını içerdikleri gözlenmiştir.