Evaluation of Breakfast Eating Out Habits According to Loneliness Scale


YÜNCÜ H. R., SEVİM N.

Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.23, no.4, pp.1751-1766, 2019 (Peer-Reviewed Journal) identifier

Abstract

Breakfast is considered the most important meal of the day. People receive most of the energy they need daily from breakfast. In addition, breakfast and other meals have an important meaning especially according to the cultural characteristics of societies. It is seen as the time when family members come together and spend a common time together at work and in pre-school. In this context, besides the nutritional value of the breakfast, feeding the social structure increases the other cultural nutritional value. Although eating together is seen as an important means of socialization and association, the development of the middle class, technology and living conditions have led people to eat more alone. In addition, changing family structures and intensities in business life and more loneliness have seen an increase in individual eating or eating alone behavior. In this study, it is aimed to determine the breakfast habits according to the loneliness levels of the individuals. UCLA loneliness scale was used to determine the level of loneliness. In the study conducted on 234 academicians, it was tried to determine the loneliness levels, daily breakfast habits and space preferences of various age groups.
Kahvaltı günün en önemli öğünü olarak değerlendirilmektedir. İnsanlar günlükihtiyaç duyduğu enerjinin büyük bölümünü kahvaltıdan karşılamaktadırlar. Bunun yanındakahvaltı ve diğer öğünler özellikle toplumların kültürel özelliklerine göre önemli bir anlamtaşımaktadır. Aile üyelerinin bir araya geldiği ve iş ve okul öncesinde birlikte ortak vakitgeçirdikleri zaman olarak görülmektedir. Bu kapsamda kahvaltı besin değerinin yanındasosyal yapıyı beslemesi diğer kültürel besin değerini arttırmaktadır. Bir arada yemek yemeönemli bir sosyalleşme ve ilişkilenme aracı olarak görülmesine rağmen orta sınıfın gelişimi,teknoloji ve hayat koşulları insanları daha fazla yalnız yemek yeme yönlendirmiştir. Bununyanında değişen aile yapıları ve iş yaşamındaki yoğunluklar ve daha fazla yalnızlaşma ilebireysel yemek yeme ya da yalnız yemek yeme davranışında artış görülmüştür. Bu çalışmadabireylerin yalnızlık düzeylerine göre kahvaltı alışkanlıkların belirlenmesi amaçlanmaktadır.Yalnızlık seviyesinin belirlenmesi için UCLA yalnızlık ölçeği kullanılmıştır. 234 akademisyenüzerinde yapılan araştırmada çeşitli yaş gruplarının yalnızlık düzeyleri ve günlük kahvaltıalışkanlıkları ile mekân tercihleri belirlenmeye çalışılmıştır.