Sıçanlarda Apilarnil ve İmatinib Kullanımının Karaciğer ve Böbrek Dokuları Üzerine Etkilerinin PI3K/AKT/mTOR ve JAK2/STAT3 Sinyal Yolakları Aracılığı ile Araştırılması


Creative Commons License

ÇAĞLAYAN C., GENÇ A., KÜÇÜKLER S., İNCİ H.

Türk Doğa ve Fen Dergisi, cilt.13, sa.3, ss.134-139, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 13 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2024
  • Doi Numarası: 10.46810/tdfd.1526605
  • Dergi Adı: Türk Doğa ve Fen Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.134-139
  • Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Moleküler hedefli tedavi alanında kullanılan imatinib'in karaciğer ve böbrek yetmezliği de dahil olmak üzere ciddi yan etkilere neden olduğu bildirilmiştir. Bununla birlikte, bu alanda sınırlı sayıda çalışma olduğu için imatinib kaynaklı karaciğer ve böbrek toksisite mekanizması belirsizliğini koruyor. Apilarnil, 3-7 günlük drone larvalarından üretilen doğal bir arı ürünüdür. Bu çalışmada, imatinib kaynaklı karaciğer ve böbrek toksisitesi olan sıçanlarda apilarnilin etkilerinin biyokimyasal parametreler kullanılarak araştırılması amaçlanmıştır. Deneyde, 35 wistar albino sıçan beş gruba ayrıldı (n=7): i) Kontrol, ii) Apilarnil, iii) İmatinib, iv) İmatinib+Apilarnil- 200 ve v) İmatinib+Apilarnil-400. Sıçanlara 14 gün boyunca oral yoldan imatinib (100 mg/kg) ve apilarnil (200 ve 400 mg/kg) ile tedavi uygulandı. İmatinib, karaciğer ve böbrek dokularında PI3K, AKT ve mTOR düzeylerini düşürürken JAK2 ve STAT3 düzeylerini artırdı. Bununla birlikte, tedavi amacıyla verilen apilarnil ise bu değerleri modüle ederek karaciğer ve böbrek dokusunda kısmi koruma sağlamıştır. Sonuç olarak, imatinib kaynaklı karaciğer ve böbrek hasarına karşı apilarnilin iyileştirici etkilerinin olduğu tespit edilmiştir.
Imatinib, used in the field of molecular targeted therapy, has been reported to cause serious side effects, including liver and kidney failure. However, the mechanism of imatinib-induced liver and kidney toxicity remains unclear due to limited number of studies in this field. Apilarnil is a natural bee product produced from 3-7 day old drone larvae. The present study aimed to investigate the effects of apilarnil in rats with imatinib-induced liver and kidney toxicity using biochemical parameters. In the experiment, 35 wistar albino rats were divided into five groups (n=7): i) Control, ii) Apilarnil, iii) İmatinib, iv) İmatinib+Apilarnil-200, and v) İmatinib+Apilarnil-400. The rats were treated orally with İmatinib (100 mg/kg) alone or with apilarnil (200 and 400 mg/kg) for 14 consecutive days. Imatinib reduced PI3K, AKT and mTOR levels, while increasing JAK2 and STAT3 levels in liver and kidney tissues. Apilarnil given for treatment modulated these values and provided partial protection in liver and kidney tissue. In conclusion, it was determined that apilarnil has ameliorative effects against imatinib-induced liver and kidney damage.