Economic Life in the Shadow of War: Trade and Agriculture in Bursa During World War I Years


Demiryürek H.

Vakanüvis Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi (Online), vol.8, no.Dr. Recep Yaşa’ya Armağan, pp.2497-2525, 2023 (Peer-Reviewed Journal) identifier

Abstract

The First World War was one of the greatest catastrophes in human history. Spanning from 1914 to 1918, this war had a profound impact on every corner of the world, from Europe to the Middle East, from Africa to Asia, and even to America. The use of tanks, airplanes, and chemical weapons in this war left cities and countries in ruins, claiming the lives of millions of people. The Ottoman Empire, already grappling with significant political and economic challenges, was drawn into this war during a tumultuous period. Engaging on multiple fronts, the Ottoman Empire struggled to balance its increasing demands with limited resources, pushing it to the brink of an economic collapse. This war also besieged Ottoman cities, including the important city of Bursa. Indeed, Bursa, a significant city within the Ottoman Empire, experienced a challenging period as it felt the direct and indirect effects of the war. As the war dragged on, economic problems emerged, negatively impacting businesses and factories. Commodity prices skyrocketed, forcing people to contend with difficult economic conditions just to sustain their livelihoods. This study is based on the data from the reports of Vahid Bey, the Director of Economics in Bursa, for the years 1916 and 1917. It aims to assess the agricultural structure and trade practices in the city during that period. Additionally, it seeks to elucidate the impact of the war on the local economy. The research utilizes qualitative research methods, specifically content analysis, drawing upon Ottoman archival documents and existing literature in the field.
Birinci Dünya Harbi insanlık tarihindeki en büyük felaketlerden biriydi. 1914 yılında başlayıp 1918’e kadar süren bu savaş Avrupa’dan Orta Doğu’ya, Afrika’dan Asya’ya ve hatta Amerika’ya kadar dünyanın dört bir yanını etkisi altına aldı. Tankların, uçakların, kimyasal silahların kullanıldığı savaşta, şehirler ve ülkeler harabe haline gelirken milyonlarca insan da hayatını kaybetti. Osmanlı Devleti ise hem siyasî hem de iktisadî açıdan büyük sıkıntılarla uğraştığı bir dönemde bu savaşın içine sürüklendi. Birçok cephede çarpışan ve ekonomik bir çöküşün eşiğine gelen Osmanlı Devleti, artan gereksinimlerini sınırlı kaynaklarıyla dengelemeye çalıştı. Bu savaş Osmanlı şehirlerini de kıskacına aldı. Nitekim Osmanlı Devleti’nin önemli şehirlerinden biri olan Bursa, harbin doğrudan ve dolaylı tesirlerine maruz kalarak zorlu bir dönem yaşadı. Öyle ki savaşın uzamasıyla birlikte ortaya çıkan ekonomik problemler, işletmeleri ve fabrikaları olumsuz etkiledi. Emtia fiyatları olağanüstü derecede yükselirken, insanlar yaşamlarını sürdürmek için zorlu ekonomik şartlarla mücadele etmek zorunda kaldı. Bu çalışma, Bursa İktisat Müdürü Vahid Bey’in 1916 ve 1917 yıllarına ait raporlarındaki verileri temel alarak, şehrin o dönemdeki tarımsal yapısını ve ticaret pratiğini değerlendirmektedir. Aynı zamanda savaşın yerel ekonomi üzerindeki etkilerini de açıklamayı amaçlamaktadır. Araştırmada, Osmanlı arşiv belgeleri ve alan yazınına başvurularak; nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi kullanılmıştır.