Bilecik İli Yem Bitkilerinin Mevcut Durumu


Creative Commons License

MEŞE A., GÜLÜMSER E., MUT H.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, cilt.6, sa.2, ss.336-343, 2019 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Hayvancılığın vazgeçilmez besin kaynaklarından biri de kaba yemlerdir. Bilecik ilinde 6.008 hektar çayır mera varlığından ve yem bitkileri ekilişlerinden toplam 69.344 ton kuru ot üretimi sağlanmaktadır. İlde 44.997 BBHB mevcut olup, gerekli kaliteli kaba yem ihtiyacı ise 205.302 tondur. Buna göre, ilde kaba yem açığı 135.958 ton iken, ihtiyacın ancak % 33.77’si karşılanabilmektedir. Bilecik, 125.080 hektar işlenebilir tarım alanına sahip olup, bu alan içerisindeki yem bitkileri ekiliş miktarı ise 6.626 hektardır. Amaç, ilin mevcut kaba yem ihtiyacının karşılanabilmesi için yem bitkileri ekiliş miktarı ile çayır mera alanlarının verimini ve kalitesini arttırabilmektir. Sorunların aşılabilmesi için öncelikle hayvan yetiştiricilerinin kaliteli kaba yemin hayvansal üretimdeki yerini kavramaları gerekmektedir. Böylelikle yem bitkileri, nadas alanlarının daraltılması ile münavebeye dâhil edilebilir, kaliteli bir üretim için sertifikalı tohumluk kullanımı arttırılabilir, çayır mera alanları üzerindeki otlatma baskısı azaltılarak daha fazla ve kaliteli üretim sağlanabilir. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı, yem bitkilerinin desteklenmesinde karşılaşılan engelleri kaldırılması durumunda, Bilecik ilinde kaba yem üretiminin istenilen seviyeye ulaşması mümkün olacaktır.
The roughages are one of the indispensable feed sources of livestock. In the Bilecik province, a total of 69.344 tons hay is produced from the meadow, pastures (6.008 ha) and forage crops. There are 44.997 animal units in the city, and they need annually 205.302 ton good quality hay. In the Bilecik province, the roughage deficit is 135.958 tons, and only 33.77% can be met. Total arable land in the province is 125.080 hectares and, forage crops are cultivated on 6.626 hectares in this area. The aim is to increase the quantity and quality of roughage production of grasslands and forage crops to meet the current hay needs in the province. To overcome the problems, all ruminant farmers should aware of the importance of roughage to livestock. So, forage crops can be included in the crop rotation by narrowing the fallow areas, the use of certified seeds for quality production can be increased, and the grazing pressure on the pasture areas can be reduced and more and more quality product can be achieved. Besides, it will be possible to achieve the desired level of forage crops production in the province, if the Ministry of Agriculture and Forestry obstacles encountered in the support of forage crops are removed.