7. Uluslararası Tarım, Çevre ve Sağlık Kongresi, Bursa, Türkiye, 30 Mayıs - 01 Haziran 2024, ss.141-149
Üretim miktarı ve ihracatı bakımından Türk ekonomisinde önemli bir yere sahip olan kestane meyvesi,
doğal yetişme alanlarından biri olan Türkiye’nin büyük bölümünde olduğu gibi Bursa ilinde de üretilen bir
metadır. Kestanenin çiğ meyve olarak pazarlanmasının yanı sıra meyvenin işlenmesi ile elde edilen kestane şekeri
ve türev ürünleri, il merkezi ve ilçelerinde bulunan tesislerde üretilmektedir. Tatlı ve şekerleme sektöründe il
genelinde faaliyet gösteren çok sayıdaki firma içerisinden toplam 40 adet işletme, Bursa ilinin coğrafi işaretli
ürünlerinden biri olan kestane şekeri ve türev ürünlerinin üretimi ve pazarlanması alanında faaliyet
göstermektedir. Ancak, Bu işletmelerin toplam kapasiteleri, üretim ve satış miktarları gibi verileri, istatistiki
olarak ilgili kuruluşlar tarafından yayınlanmamaktadır. Bu nedenle sektöre ait veriler kesin olarak elde
edilememekle birlikte, kestane şekeri ve türev ürünleri olmak üzere Bursa’daki toplam üretimin yaklaşık yıllık 3
bin ton olarak gerçekleştiği bilgisi, sektörde bulunan bazı firma yetkilileri tarafından 2019 yılı içerisinde verilen
röportajlarla çeşitli yayın araçlarında yer almıştır. Coğrafi işaretli kestane şekeri gibi önemli bir değeri üreten
işletmeler arasında, kurumsal niteliklere ulaşmış firmaların varlığı son derece azdır. Bugün bildik anlamda
kurumsallaşma yoluna girmiş ya da bu özelliği kazanmış birkaç kestane şekeri üreticisi firmanın varlığından söz
etmek mümkündür. Bursa ilinde kestane şekeri imalatı yapan işletmelerin çoğunlukla aile işletmesi olarak üretim
ve satış faaliyetlerini yürüttükleri bilinmektedir. Katma değeri yüksek ürünlerin üretimi açısından Türkiye'nin en
büyük 4 sektöründen biri olan gıda endüstrisinde önemli bir yer tutan tatlı ve şekerleme sektörü içerisinde faaliyet
gösteren kestane şekeri üreten ve pazarlayan işletmelerin, sektör içerisinde anlamlı bir yükselişe geçmesi ve bunu
sürdürülebilir kılması için kurumsallaşmanın gereklilikleri sağlanmalıdır. Çalışmanın ilk bölümünde önemli bir
istihdam alanı ve sosyo-ekonomik bir değer olan kestane şekerinin üretimi ve tüketim tercihleri ile ilgili genel bir
çerçeve sunulurken ikinci kısımda Bursa’daki kestane şekeri üreticisi işletmeler açısından kurumsallaşmanın
önemi ortaya konulacaktır. Sonuç kısmında ise işletmelere kestane şekerinin şekerli gıdalar kategorisinde
öncelikli tercih edilir gıda olabilmesi için neler yapılabileceği hususunda öneriler sunulmaya çalışılacaktır.