Multidisipliner Perspektiften Çocuk Araştırmaları, Prof. Dr. Aygen ÇAKMAK,Prof. Dr. Hande ŞAHİN,Prof. Dr. Mehmet KANDEMİR,Doç. Dr. Fatıma Zeynep BELEN,Doç. Dr. Kübra ARSLAN,Dr. Öğr. Üyesi Zeynep BAŞER, Editör, Palme Yayın Dağıtım, Ankara, ss.745-758, 2025
Çocuklar yarının büyükleridir. Çocukların sağlıklı ve dengeli büyümeleri toplumun geleceği açısından önemlidir. Çocuklar toplumun ilerlemesinde ve gelişmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bebeklikten yetişkinliğe kadar ki her süreçte sürekli olarak çevrelerinden bilgi alırlar ve dünyayı duyuları aracılığıyla keşfederler. Bu bilgi çocukların deneyimlerinden ve gözlemlerinden, ebeveynlerinden, öğretmenlerinden, arkadaşlarından ve diğer birçok kaynaktan doğmaktadır. Çağın ihtiyaçlarına bağlı olarak çeşitli bilgi kaynaklarına erişim sağlarlar. Bu kaynaklar kitaplar, internet, eğitim materyalleri, oyunlar, aktiviteler ve diğer çocuklarla etkileşimler gibi birçok farklı biçimde olabilir. Çocukların bilgiye erişimi onların öğrenmesini ve gelişimini etkiler. Bu noktada eğitim dönemi öncesinde çocukların erken dönemde çocuk kütüphaneleriyle tanıştırılması bilgiye erişim, sosyo kültürel gelişim ve yaşam boyu öğrenme gereksinimlerini karşılaması için çok önemlidir. Çocuk kütüphaneleri hizmetleri kapsamında çocuk-ebeveyn ilişkisi, çocukların okuma alışkanlıklarını geliştirmeleri, bilgiye erişimlerini sağlamaları ve öğrenme süreçlerini desteklemeleri açısından önemlidir. Bu ilişki, çocukların kütüphane deneyimlerini zenginleştirir ve onların kütüphane dermesiyle olan etkileşimlerini destekler. Çocuk kütüphanelerinde dermenin niteliği son derece önemlidir çünkü çocukların okuma alışkanlığını geliştirmek, bilgiye erişmelerine yardımcı olmak, hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını desteklemek gibi temel hedefleri karşılamaktadır. İyi bir derme yönetimi çocukların temel basamakta ihtiyacı olan birçok unsuru sağlayarak sosyo gelişimlerini desteklemektedir. Bu nedenle çocuk kütüphanesindeki dermenin kullanıcı grubuna göre dikkatli seçilmesi ve sürekli güncellenmesi son derece önemlidir. Çocuk kütüphanelerindeki derme uygulamaları sayesinde, çocukların okuma alışkanlığını geliştirmeleri ve kitap sevgisini artırmaları için çeşitli yollar sunulmaktadır. Çocuğun yaşına ve ilgi alanlarına göre özel olarak seçilen bu uygulamalar, kütüphaneyi eğlenceli bir yer olarak görmelerine yardımcı olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, son yıllarda ülkemizde de artarak ilgiyle takip edilen bir alan olan çocuk kütüphanelerinin, okul öncesi dönemden yetişkinliğe kadar geçen sürede bilgi öğrenme araçlarından biri olan dermenin, derme yönetimi uygulamalarının önemini ve etkisini vurgulamaktır.
Children are the adults of tomorrow. Healthy and balanced growth of children is important for the future of society. Children play an important role in the progress and development of society. From infancy to adulthood, they constantly receive information from their surroundings and explore the world through their senses. This information arises from children's experiences and observations, their parents, teachers, friends and many other sources. They access various sources of information depending on the needs of the age. These sources can take many different forms such as books, the internet, educational materials, games, activities and interactions with other children. Children's access to information affects their learning and development. At this point, introducing children to children's libraries at an early age before the school year is very important for them to meet their needs for access to information, socio-cultural development and lifelong learning. Within the scope of children's library services, the child-parent relationship is important in terms of developing children's reading habits, providing access to information and supporting their learning processes. This relationship enriches children's library experiences and supports their interactions with the library collection. The quality of the collection in children's libraries is extremely important because it meets basic goals such as developing children's reading habits, helping them access information, and supporting their imagination and creativity. Good collection management supports children's socio-development by providing many elements they need at the basic stage. Therefore, it is extremely important that the collection in the children's library is carefully selected according to the user group and constantly updated. Thanks to the collection applications in children's libraries, various ways are offered for children to develop their reading habits and increase their love of books. These applications, specially selected according to the child's age and interests, help them see the library as a fun place. The purpose of this study is to emphasize the importance and effect of collection management applications in children's libraries, which are an area that has been followed with increasing interest in our country in recent years, and collections, which are one of the tools for learning information from preschool to adulthood.