Erdiş Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi, Kayseri, Türkiye, 26 Şubat 2020, ss.645, (Özet Bildiri)
Amaç: Odontojenik keratokist, dental lamina artıklarından gelişen, ince ve keratenize epitele sahip, agresif davranışı ve çevre dokulara infiltratif özelliği olan odontojenik kistlerdir. Sıklıkla mandibular molar, ramus bölgesinde görülmekle birlikte çenelerin her kadranında rastlanabilir ve genellikle sekonder enfeksiyon olmadıkça semptomlara neden olmaz. Kistik lezyon ramusa hatta kondile ve koronoide kadar uzanım gösterebilir, sıklıkla belirgin ekspansiyon göstermeden longitudinal büyüme eğilimindedir ve bu özellik ameloblastomadan ayırt edilmesinde önemlidir. Ayırıcı tanısında ameloblastoma, dentigeröz kist, radiküler kist, odontojenik miksoma düşünülmeli, kesin tanı histopatolojik tanı ile konulmalıdır. Bu olgu sunumu koronoid proçese kadar uzanan odontojenik keratokistin klinik ve radyografik özelliklerini sunmak için yapılmıştır.
Olgu: Kliniğimize rutin muayene için gelen erkek hastanın çekilen panoramik radyografisinde rastlantısal olarak sol mandibular ramus bölgesinde multiloküler radyolüsent lezyon saptanmıştır (RESİM 1). Hastanın klinik muayenesinde bölgede palpasyonda ağrı, şişlik ve yüzde asimetri bulunmamıştır. Hastadan alınan CBCT görüntüsünde, 38 nolu dişin distalinden başlayıp ramusu da içine alan koronoid proçese doğru uzanan lezyon görülmüştür. Kortikal kemikte incelme yaparak bukkal kemikte iki ayrı perforasyona neden olan, içerdiği septayla multiloküler görünüm kazanan bu lezyonun en büyük boyutları 36*16*14 mm olarak ölçülmüştür (RESİM 2). Lezyonun boyutundan dolayı tedavisinde marsüpyalizasyon yapılmış olup, lezyona dren yerleştirilerek hasta takibe alınmıştır. Yeterli iyileşmenin görülmesinin ardından enükleasyon planlanmaktadır.
Sonuç: Odontojenik keratokistlerin tedavisi değişiklik gösterebilmektedir. Nüks eğilimine veya cerrahi işlem zorluğuna göre tedavi seçenekleri: marsüpyalizasyon ve enükleasyon, enükleasyon ve sonrası küretaj, rezeksiyon ve kist uzaklaştırıldıktan sonra kavite içerisinin özel solüsyonlarla yıkanmasıdır. Cerrahi tedavi sonrasında düzenli aralıklarla hasta takibi yapılır.