Dünya çapında üretilen gıdaların % 50'si tahıl tanelerindenoluştuğundan, tahıl bazlı gıdalar element eksikliğinin giderilmesindebüyük öneme sahiptir. Arpa element içeriği bakımından zenginolduğundan insan ve hayvanlar açısından çok önemlidir. Çalışmada,Yozgat koşullarında yetiştirilen on üç farklı arpa çeşidinin elementiçerikleri belirlenmiştir. Deneme, 2013-2015 yetiştirme sezonunda ikiyıl süre ile tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalıolarak yürütülmüştür. Çalışmada çeşitlerin potasyum (K), fosfor (P),kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), sodyum (Na), bor (B), demir (Fe),mangan (Mn), çinko (Zn) ve bakır (Cu) içerikleri belirlenmiştir.Element içerikleri yıl ve çeşitlere göre önemli farklar göstermiştir.Çeşitlerin ortalama K, P, Ca, Mg, Na, B, Fe, Mn, Zn ve Cu içeriklerisırasıyla 4169.6, 3334.3, 605.0, 1219.1, 547.8, 5.45, 42.22, 19.07, 24.16ve 6.64 mg kg-1 olarak belirlenmiştir. Biplot grafiğine göre, Erginel90 çeşidi Ca hariç bütün elementler bakımından ortalamanın üstündedeğere sahip en stabil çeşit olmuştur.
Because of 50% of the foods produced worldwide are made up of cereal grains, cereal-based foods have great importance in the compensation of element deficiency. Being rich in elements contained, barley has great significance for human and animals. In the study, the element contents of thirteen different barley cultivars grown in Yozgat conditions were determined. The experiment was carried out as a randomized complete block design with three replications over two (2013-2015) growing seasons. In this study, potassium (K), phosphorus (P), calcium (Ca), magnesium (Mg), sodium (Na), boron (B), iron (Fe), manganese (Mn), zinc (Zn) and copper (Cu)contents of the cultivars were determined. Element contents showed statistically significant differences between years and among cultivars. The average K, P, Ca, Mg, Na, B, Fe, Mn, Zn and Cu contents of the cultivars were determined as 4169.6, 3334.3, 605.0, 1219.1, 547.8, 5.45, 42.22, 19.07, 24.16 and 6.64mg kg-1, respectively. According to the Biplot graph, the Erginel-90 sustained values above average in terms of all elements (except for Ca content) and was considered the most stable cultivar.