Determination of the Synergistic Effect of Nanoparticle Zinc + Zinc Borate Compounds in a Bacterial Infection Model on HepG2 Liver Cell Line


Creative Commons License

ÇELEBİ D., ÇELEBİ Ö., TAGHİZADEHGHALEHJOUGHİ A., Baser S., PARLAK E.

Flora İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Dergisi, vol.29, no.1, pp.52-61, 2024 (ESCI) identifier

Abstract

Introduction: Health-care associated infections are a significant cause of mortality and morbidity globally, including in our country. Antibiotic resistance in microorganisms causing nosocomial infections has led to the search for alternative antimicrobials. For this purpose, we aimed to determine the antimicrobial activity of zinc nanoparticles and zinc borate components against resistant microor- ganisms causing hospital-acquired infections. Materials and Methods: Minimal inhibitory concentrations (MIC) of zinc nanoparticles and zinc borate compounds were determined and fractional inhibitory concentration (FIC) values were evaluated in a combination study. After creating the HepG2-bacterial infection model, the effects of zinc nanoparticles and zinc borate components were examined in terms of cytotoxic and antioxidant activity. Results: At a fractional inhibition concentration of 31.25 μg/mL for zinc nanoparticles and 62.5 μg/mL for zinc borate, the strongest synergistic effect was detected on Klebsiella pneumoniae. The additive effect was observed most strongly on Escherichia coli at a concentration of zinc NP 500 μg/mL + zinc borate 500 μg/mL. It was determined that zinc borate was effective against the Klebsiella pneumonia strain at lower doses than other bacteria. When ranking cell line viability from low to high in the bacterial infection model, the order identified was Klebsiella, MRCNS, Enterococcus, Streptococcus, MRSA, E. coli. Conclusion: The results obtained show that zinc nanoparticles and zinc borate compounds are promising in terms of antimicrobial activity. The synergy between these two components is particularly effective against MRSA and Klebsiella bacteria.
Giriş: Sağlık hizmeti ilişkili infeksiyonlar, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir mortalite ve morbidite nedenidir. Hastane infeksiyonlarına sebep olan mikroorganizmalarda görülen antibiyotik direnci alternatif antimikrobiyal arayışlara yönelmeye neden olmuştur. Biz de bu amaçla hastane kaynaklı infeksiyonlara sebep olan dirençli mikroorganizmalara karşı çinko nanopartikül ve çinko borat bileşenlerinin antimikrobiyal aktivitesini belirlemeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Çinko nanopartikül ve çinko borat bileşiklerinin minimum inhibisyon konsantrasyonları (MİK) belirlenerek fraksiyo- nel inhibitör konsantrasyon (FİK) değerleri kombinasyon çalışması ile değerlendirildi. HepG2-bakteri infeksiyon modeli oluşturulduktan sonra çinko nanopartikül ve çinko borat bileşenlerinin oluşturdukları etkileri sitoksik ve antioksidan aktivite bakımından inceleme yapıldı. Bulgular: Çinko nanopartikül + çinko borat 31.25 μg/mL + 62.5 μg/mL fraksiyonel inhibisyon konsantrasyonunda en güçlü sinerjik etki Klebsiella pneumoniae üzerinde tespit edildi. Aditif etki ise en güçlü olarak çinko NP 500 μg/mL + çinko borat 500 μg/mL konsantras- yonunda Escherichia coli üzerinde görülmüştür. Çinko boratın Klebsiella pneumonia suşuna diğer bakterilere göre daha düşük dozlarda etkili olduğu tespit edildi. Hücre hattı canlılık oranı bakteri infeksiyon modelinde düşükten yükseğe sıralandığında Klebsiella, MRKNS, Enterecoccus, Streptococcus, MRSA, E. coli olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Elde edilen sonuçlar çinko nanopartikül ve çinko borat bileşiklerinin antimikrobiyal etkinlik bakımından umut verici olduğunu göstermektedir. Bu iki bileşen, oluşturdukları sinerji ile beraber özellikle MRSA ve Klebsiella bakterileri üzerinde etkili olmaktadır.