MUSTAFA KEMAL UNIVERSITY JOURNAL OF AGRICULTURAL SCIENCES (MKUJAS), vol.29, no.2, pp.569-588, 2024 (Peer-Reviewed Journal)
Yapraktan deniz yosunu (Ascophyllum nodosum) ve maya (Saccharomyces cerevisiae)
ekstraktı uygulamalarının Nero D’Avola (Vitis vinifera L.) çeşidinde yarattığı bazı değişimler,
tuz stresi etkisinde ve tuz stresi olmaksızın incelenmiştir. Yaprak su potansiyelindeki düşüşü
önleyen en etkili uygulama tuz stresine karşı deniz yosunu kullanımı olmuştur. Toplam
fenolik bileşik, EC50, ABTS, katalaz, süperoksid dismütaz seviyeleri en yüksek tuz stresi
altında deniz yosunu uygulanmış bitkilerde sırasıyla 8 048 mg GAE kg-1
, 0.201 mg mL-1
,
0.745 mg mL-1
, 0.077 mmol g-1 dakika-1
, 56.7 U g-1 olarak ölçülmüştür. Karetonoid, klorofila, klorofil-b düzeyleri sadece deniz yosunu uygulaması ile sırasıyla 1.313 mg g-1
, 3.373 mg
g
-1
, 1.077 mg g-1 değerlerinde en yüksek seviyede saptanmıştır. Sonuçlar tuz stresi altında
koruyucu etki gösteren antioksidan bileşiklerin, deniz yosunu uygulaması ile en yüksek
seviyeye ulaştığını göstermiştir. Temel bileşen analizi ile TFB, CAT ile ABTS parametreleri ve
ayrıca fotosentetik pigment parametreleri ile bağıl su içerikleri yakın ilişkili olarak
belirlenmiştir. Araştırmada çalışılan iki farklı biyostimülanttan Ascophyllum nodosum’un
tuz stresine karşı daha yüksek potansiyel koruma sağlayabileceği sonucuna varılmış,
Saccharomyces cerevisiae’ nın fotosentetik pigment, fenolik içerik ve antioksidan aktivite
ve enzimler de artış yaratarak savunma mekanizmasını güçlendirdiği tespit edilmiştir.