Mikoriza ve Fungusit Uygulamalarının Domates Bitkisinin Bazı Büyüme ve Gelişim Parametreleri Üzerine Etkisi


Creative Commons License

ÖZBUCAK T., KABUL D., AKÇİN Ö. E.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, cilt.7, sa.1, ss.529-543, 2020 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Bu çalışmada mikoriza olan ve olmayan ortamlarda büyütülen domates bitkilerine uygulanan farklı fungusitdozlarının bitkinin kök, gövde uzunluğu, yaprak kuru ve yaş ağırlığı, spesifik yaprak alanı (SLA), yaprak kütleağırlığı (LMA) üzerindeki etkileri incelenmiştir. Fungusit dozları çiftçiye önerilen tarla dozu (D), önerilenin yarısıdoz (D/2) ve önerilenin iki katı doz (D*2) şeklinde uygulanmıştır. Mikorizalı ortamda büyütülen bitkilerin bütünfungusit dozlarında kök ve gövde uzunlukları ile yaprak yaş ve kuru ağırlık değerleri mikorizasız olanlara göredaha yüksek bulunmuştur. Bununla beraber, istatistiki analiz sonuçlarına göre, sadece gövde uzunluğu (P<0.01)ve yaprak kuru ağırlığı (P<0.05) değerlerinin istatistiki olarak önemli olduğu belirlenmiştir.
In this study, the effect of different fungicide doses applied on tomato plants grown in mycorrhiza and nonmycorrhiza environments on a plant root, stem length, leaf dry and wet weight, specific leaf area (SLA), leaf mass area (LMA) were investigated. Fungicide doses were applied to the farmers as recommended field dose (D), half of the recommended (D/2), and two-fold recommended (D*2). The lengths of root and stem and wet and dry weights of leaf in tomato plant grown in all of the fungicide doses in mycorrhiza environment were found higher compared to non-mycorrhiza environments. However, according to the results of statistical analyses, only stem length (P<0.01) and leaf dry weight (P<0.05) values were determined to be statistically significant.