Modern Arap Romanı Araştırmalarına Dair Bir Öneri Çalışması


Creative Commons License

Zor S., Arslan A.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, cilt.0, sa.38, ss.155-180, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Özellikle 2000’li yıllardan itibaren Arap üniversitelerinde yapılan modern Arap romanı incelemelerinde hatırı sayılır bir artış gözlemlenmektedir. Önceleri daha ziyade filoloji ve klasik edebiyat konularını inceleyen alan araştırmacıları, son yirmi yıldır Arapların divanı haline gelen roman türü eserlerin irdelenmesine ilgi göstermektedir. Arap ülkelerinde on yıllarca totaliter rejimlerin baskısı altında kalan Arap entelektüellerinin seslerini yükseltebildikleri bir alan olarak işlev görev roman türü çalışmaları, kaleme alındığı coğrafyanın sosyopolitik yapısını yansıttığı için sadece edebiyatçıların değil psikoloji ve sosyoloji gibi diğer bilim dalları araştırmacılarının da dikkatini çekmektedir. Arap romanı, son yıllarda ülkemizde de Arap edebiyatı araştırmacılarının ilgisine mazhar olmuştur. İlk zamanlarda daha ziyade Mısır romanına gösterilen akademik ilgi, son yıllarda başta Cezayir ve Arabistan romanı gibi diğer Arap ülke edebiyatlarına da yönelmiştir. Pek çok genç akademisyen adayı lisansüstü tez çalışmasına değer bir roman yazarı bulmak için araştırmalar yapmaktadır. Bu çalışmada Arap dünyasında, romanlarındaki sanatsal başarı ve etki gücüyle haklı bir üne kavuşmuş fakat ülkemizde pek de tanınmayan bazı roman yazarları, temayüz ettikleri yönleriyle tanıtılmıştır. Sadece takdim değil aynı zamanda bu roman yazarlarının eserlerinin hangi açıda incelemeye tabi tutulabileceği ile ilgili tavsiyelerde de bulunulmuştur.
Especially since the 2000s, research on the modern Arab novel has grown considerably in Arab universities. Researchers in the field, who previously dealt with topics of classical literature, are interested in researching the novels that have become the couch for Arabs in the last two decades. The genre of the functional novel functions as a field in which Arab intellectuals, who have been under pressure from totalitarian regimes for decades in Arab countries. Many young academician candidates are doing research to find a novelist worthy of their graduate thesis. In this study, some novel writers who have gained a justified reputation in the Arab world with their artistic success and power of influence, but are not well known in our country, are introduced with their distinctive aspects. Not only the presentation but also the recommendations regarding the angle in which the works of these novelists can be examined.