The aim of the current study was to determine silage quality of mixtures (100+0, 75+25, 50+50 and 25+75%) in hops (Humulus lupulus L.) “H” with corn (Zea mays L.) “C” and forage soybean (Glycine max. L) “FS". Harvest was done at dough stage for maize and at exact shape formation period of seeds in the bottom pods for soybean. Besides, a hop was provided from farmers, and post-harvest residues were used. Harvested plants were chopped to size 2 cm, and as three replication ensiled in 2 kg plastic jars as sole and mixtures. Then, the samples were taken fermentation at 25±2 °C during the 45 days. In the silage samples, dry matter, crude protein, crude ash, lactic acid, acetic acid, butyric acid, potassium, phosphorus, calcium, magnesium and iron ratios were determined. High Flieg scores were obtained from the treatments excepted sole hops, and they were in good and very good quality class of silage. Crude protein content of silages ranged between 9.34% to 14.69%. The highest lactic acid was determined in 25 H+75 FS% with 8.429% while it was lowest in sole hops with 2.382%. The acetic acid ranged between 0.110-0.353%, and the butyric acid was not found. Mineral nutrients of silages were determined high. As a result, silage quality of hops and soybean mixture (25+75%) was superior compared to the other treatments.
Bu çalışmada şerbetçi otunun (Humulus lupulus L.) “ŞO” mısır (Zea mays L.) “M” ve yemliksoya (Glycine max. L) “S” ile farklı karışımlarının (% 100+0, 75+25, 50+50 ve 25+75) silajkalitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Mısır hamur olum, yemlik soya ise alt baklalarınolgunlaştığı dönemde hasat edilmiştir. Şerbetçi otu ise çiftçi arazisinden temin edilmiş vehasat sonrası artıkları kullanılmıştır. Hasat edilen bitkiler 2.0 cm boyutunda parçalandıktansonra yalın ve karışım oranlarına göre 3 tekrarlı olarak 2 kg’lık plastik bidonlara koyulmuştur.Daha sonra örnekler 25±2 °C’de 45 gün süre ile fermantasyona bırakılmıştır. Silajörneklerinde; kuru madde, ham protein, ham kül, laktik asit, asetik asit, bütürik asit,potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum ve demir oranları belirlenmiştir. En yüksek Fliegpuanı yalın şerbetçi otu dışında kalan silajlardan elde edilmiş ve tüm silajlar iyi ve çok iyi kalitesınıfında yer almıştır. Ham protein içeriği %9.34-14.69 arasında değişmiştir. En yüksek laktikasit %8.429 ile %25 ŞO+75 S, en düşük ise %2.382 ile yalın şerbetçi otu silajından eldeedilmiştir. Karışımlarda asetik asit %0.110-0.353 arasında değişirken, bütürik asiderastlanılmamıştır. Silajların besin element içerikleri ise yüksek olmuştur. Sonuç olarak,şerbetçi otu ile yemlik soyanın %25+75 oranında yapılan silajın kalitesinin diğer işlemlere göredaha yüksek olduğu tespit edilmiştir.