WEB OF SCİENCE VERİLERİYLE GÖÇMENLİK VE İŞ HAYATI: KÜRESEL YAYIN EĞİLİMLERİ


Kariman S.

6. Uluslararası Boğaziçi Bilimsel Araştırmalar Kongresi, İstanbul, Türkiye, 18 - 19 Ocak 2025, ss.236-254, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.236-254
  • Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma, göçmenlik ve çalışma hayatı üzerine yapılan akademik yayınları kapsamlı bir şekilde analiz etmek amacıyla hazırlanmıştır. Araştırmada, 1993-2024 yılları arasında Web of Science veri tabanında "immigrant" ve "working life" anahtar kelimeleri ile, tüm alanlarda tarama yapılmış ve 296 yayına ulaşılmıştır. Veri tabanından elde edilen veriler, Vosviewer ve Excel programları kullanılarak ağ haritaları, yoğunluk haritaları, grafikler ve tablolar oluşturulmuş ve bibliyometrik analizi yapılmıştır. Bu çerçevede, literatürün mevcut durumu ve araştırma eğilimleri değerlendirilmiştir. Araştırmanın ana hedefleri, göçmenlik ve çalışma hayatı alanında yapılan çalışmaların literatüre olan katkısını belirlemek, akademik iş birliklerini, en etkili yazarları, kurumları ve ülkeleri analiz etmek ve yayınlarda öne çıkan temaları, anahtar kelimeleri ve en çok atıf alan çalışmaları tespit etmektir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, 219 anahtar kelime kullanıldığı tespit edilmiştir. İsveç, gençler, göçmen karşıtı tutumlar, ayrımcılık ve ruh sağlığı gibi temaların yoğunluk kazandığı görülmüştür. En az bir yayını ve beş Atıfı olan 70 yazar arasında en etkili isimler Jan Sundquist, Par Sparen ve Marta Miklikowska olmuştur. Yazarlar arasında güçlü akademik iş birlikleri gözlemlenmiştir. Ülkeler ve kurumlar bazında, İsveç 254 yayın ile lider ülke konumundayken, onu ABD, Norveç ve Almanya takip etmiştir. Stockholm üniversitesi ve Karolinska enstitüsü en fazla yayına sahip kurumlar olarak öne çıkmıştır. Yapılan yayınların, %97’si İngilizce olarak yayınlanmış olup, büyük çoğunluğu makale formatında olduğu görülmüştür. Halk sağlığı, demografi, sosyoloji ve endüstriyel ilişkiler en çok çalışılan alanların olduğu tespit edilmiştir. Seena Fazel'in (449 atıf) şizofreni, madde bağımlılığı ve şiddet üzerine yaptığı çalışması ve Sven Drefahl'in (233 atıf) COVID-19 ölümleri ile ilgili araştırması en çok atıf alan yayınlar arasında yer almıştır. Springer Nature, Taylor & Francis ve Sage, alandaki yayınlarda öne çıkan yayınevleri olmuştur. Sonuç, araştırma, göçmenlik ve çalışma hayatı üzerine yapılan yayınların  küresel ölçekteki dağılımını, içerik eğilimlerini ve bilimsel katkılarını ortaya koymuştur. Özellikle İsveç’in akademik üretimdeki liderliği, Kuzey Avrupa ülkelerinin göçmenlik çalışmalarındaki önemi ve alanın disiplinler arası doğası vurgulanmıştır. Çalışma, göçmenlik ve çalışma hayatı üzerine literatür taramaları yapan araştırmacılar için değerli bir referans niteliğindedir.

Anahtar Kelimeler: Göçmenlik, Çalışma Hayatı, Bibliyometrik Analiz

This study was prepared to comprehensively analyze academic publications on immigration and working life. In the research, all fields were searched in the Web of Science database with the keywords "immigrant" and "working life" between 1993 and 2024, and 296 publications were reached. Network maps, density maps, graphs and tables were created and bibliometric analysis was carried out using the data obtained from the database, Vosviewer and Excel programs. In this context, the current state of the literature and research trends were evaluated. The main objectives of the research are to determine the contribution of studies in the field of immigration and working life to the literature, to analyze academic collaborations, the most influential authors, institutions and countries, and to identify the prominent themes, keywords and most cited studies in publications. According to the findings of the research, it was determined that 219 keywords were used. It was observed that themes such as Sweden, young people, anti-immigrant attitudes, discrimination and mental health increased in intensity. Among the 70 authors with at least one publication and five Citations, the most influential names were Jan Sundquist, Par Sparen and Marta Miklikowska. Strong academic collaborations have been observed between authors. On the basis of countries and institutions, Sweden is the leading country with 254 publications, followed by the USA, Norway and Germany. Stockholm University and Karolinska Institute stood out as the institutions with the most publications. 97% of the publications were published in English, and the majority were in article format. It has been determined that public health, demography, sociology and industrial relations are the most studied areas. Seena Fazel's (449 citations) study on schizophrenia, substance abuse and violence and Sven Drefahl's (233 citations) research on COVID-19 deaths were among the most cited publications. Springer Nature, Taylor & Francis and Sage have been prominent publishing houses in the field. The result revealed the global distribution, content trends and scientific contributions of publications on research, immigration and working life. In particular, Sweden's leadership in academic production, the importance of Northern European countries in immigration studies, and the interdisciplinary nature of the field were emphasized. The study is a valuable reference for researchers conducting literature reviews on immigration and working life.

Keywords: Immigration, Working Life, Bibliometric Analysis