Arı sütü 10- Hidroksi-2-Dekanoik asit (10-HDA) miktarı ne olmalıdır?


Creative Commons License

KESKİN M., ÖZKÖK A., YAYLACI KARAHALİL F., KOLAYLI S.

Mediterranean Agricultural Sciences, cilt.33, sa.3, ss.347-350, 2020 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Arı sütü binlerce çiçekten özümsenen nektar ve çiçek polenleri ile bal arılarının enzimlerini de içeren, akıcı jel halinde ve kremsi-beyaz renkteki etkili bir salgıdır. Besin değeri yüksek bu ürün amino asit, peptit, protein ve minerallerden oluşur. Arı sütünün en önemli özelliği diğer arı ürünlerinde bulunmayan kısa zincirli hidroksi yağ asitlerince zengin oluşudur. Anti-bakteriyel, anti-tümoral, ve immün sistemi uyarıcı özelliğe sahip arı sütünün majör yağ asidi trans-10-hidroksi-2-dekanoik asit (10-HDA)’dır. Yapılan bu çalışma ile farklı yıllarda toplanan arı sütü örneklerinin nem ve 10-HDA miktarı tayin edildi. HPLC-UV ile ölçülen 10-HDA miktarının yıllara göre ortalama %2.1 ile %2.6 arasında değiştiği tespit edildi. Arı sütü nem içeriğinin ise ortalama %62.6 ile %66.5 arasında değiştiği tespit edildi.
Royal jelly is an effective secretion of creamy-white color with flowing gel that contains nectar of thousands of flower pollen and enzymes of honey bees. Royal jelly is very rich in nutritional value. It contains a wide variety of enzymes, peptides and amino acids. There are short-chain hydroxy fatty acids found in royal jelly but not found in other foods, which are claimed to have anti-tumor, anti-bacterial, and immune regulatory activity. Trans-10-hydroxy-2-decanoic acid (10-HDA) is the major fatty acid in royal jelly and its amount in royal jelly is an important indicator. In this study, 10-HDA, in royal jelly samples collected in different years, were determined by using HPLC-UV. The moisture content of royal jelly samples was determined gravimetrically. It was found that the amount of 10-HDA varied between 2.1 and 2.6% on average per year. It was determined that the moisture content of royal jelly was between 62.6% and 66.5% on average.